Inleiding samenleving en recht laat studenten van de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten op een begrijpelijke, toegankelijke en praktische manier kennismaken met de sociale kaart, maatschappelijke ontwikkelingen en thema’s die relevant zijn voor het juridische beroepenveld.
Het boek biedt een introductie in de inrichting van het recht binnen de samenleving en in sociale en maatschappelijke thema’s waarbij sprake is van een wisselwerking met het recht. Hiermee onderscheidt het zich ook van andere literatuur, omdat de sociaalwetenschappelijke benadering aan de hand van praktijkvoorbeelden, casuïstiek, opdrachten en vragen wordt verbonden aan de juridische context waarin de positie van de burger centraal staat. Daarnaast wordt een koppeling gemaakt met het juridische beroepenveld.
Studenten krijgen dankzij dit boek een brede sociale kaart binnen de juridische context mee, zodat ze als toekomstig beroepsbeoefenaar de menselijke maat niet uit het oog verliezen. Het boek is daarom ook bruikbaar voor alle juridische professionals die kennis willen opdoen van de sociale kaart en van de huidige maatschappelijke en juridische ontwikkelingen die zich voordoen in zowel de sociaaljuridische als de zakelijk juridische beroepspraktijk, alsook de positie van de burger.