Elkaar eerlijk behandelen richt zich op maatschappelijke conflicten in onze democratische rechtsstaat. Hiertoe wordt bestudeerd hoe een oprecht eerlijke behandeling (‘waargenomen procedurele rechtvaardigheid’) in interacties tussen burgers en belangrijke sociale instituties (zoals de overheid, het recht en de wetenschap) kan bijdragen aan het voorkomen van onterecht wantrouwen, oplaaiende maatschappelijke polarisatie en overdreven achterdochtig denken. Dit boek bespreekt de resultaten van vijftig jaar onderzoek naar deze belangrijke zaken.
In zijn analyse gaat Kees van den Bos na hoe en waarom waargenomen procedurele rechtvaardigheid goede mogelijkheden biedt om maatschappelijk ongenoegen te voorkomen. Het gaat erom dat mensen op een eerlijke en rechtvaardige manier worden behandeld. Dat er beleefd en met respect met hen wordt omgegaan en dat er serieus naar hun mening wordt geluisterd door competente autoriteiten die aangeven dat mensen ertoe doen in hun leefomgeving en in de samenleving. Dit kan helpen om belangrijke gevallen van wantrouwen te herstellen, conflicten tussen gepolariseerde groepen te temperen, en sterk achterdochtige ideeën over samenzweringen door elites of andere autoriteiten in deze wereld te voorkomen.
Op een gedegen en toegankelijke wijze geeft de auteur richting aan het begrijpen van deze kwesties en bespreekt hij meetinstrumenten, aandachtspunten, vervolgonderzoek en mogelijke gedragsinterventies.