Huwelijkse voorwaarden met gescheiden vermogens, de zogenoemde koude uitsluiting, kunnen bij echtscheiding leiden tot nadelige gevolgen. Er is een juridische, maatschappelijke en politieke discussie gaande of en op welke manier deze nadelige gevolgen gemitigeerd zouden moeten worden.
Dit onderzoek draagt bij aan deze discussie door na te gaan in hoeverre de huidige juridische benadering van huwelijkse voorwaarden dit probleem kan oplossen. De auteur stelt vast dat het recht momenteel onvoldoende mogelijkheden biedt om nadelige gevolgen van koude uitsluiting te mitigeren, mede omdat er te veel nadruk wordt gelegd op de gebondenheid aan eenmaal gemaakte afspraken. Gelet op de bijzondere aard van huwelijkse voorwaarden, de (doorgaans) lange duur en de affectieve relatie van echtgenoten, betoogt de auteur dat er alle reden is om hier anders tegenaan te kijken. Op grond van deze andere kijk op huwelijkse voorwaarden doet hij verschillende aanbevelingen.
De reeks Familie & Recht is gericht op debat tussen theorie en praktijk op het terrein van het familierecht in brede zin. Kennisuitwisseling met andere wetenschapsgebieden, zoals de sociale wetenschappen speelt hierbij een belangrijke rol. Monografieën, proefschriften, conferentiebundels en commentaren maken deel uit van de reeks. De reeks Familie & Recht is onderdeel van de samenwerking van Nederlandse specialisten op het gebied van het familierecht in het kader van de Alliantie Familie & Recht. De uitgaven zijn bestemd voor advocaten, notarissen, rechters, wetenschappers en ambtenaren van de burgerlijke stand.