Wiskunde kunnen we toepassen op van alles, zoals ruimte, getallen, fysica, biologie ... Dit boek past wiskunde toe op het verhaal van Jezus van Nazaret.
De eenvoudige wiskunde van Jezus betreft het ontstaan van de kalender op grond van de hemelverschijnselen.
De eerste priester-astrologen beschouwden zon, maan, planeten en sterren als goden en godinnen. Zij goten hun waarnemingen in bloemrijke verhalen om deze beter te onthouden. Anderen die deze verhalen hoorden begonnen te geloven dat het echt over goden en godinnen ging. De hemelkoepel van 180 graden kan worden verdeeld in driemaal 60 graden voor ochtend, middag en avond. Dit wordt de heilige drie-eenheid van zoon, vader en heilige geest (oude man). Als de zonnegod ‘s avonds is gestorven rijst hij de volgende dag weer als zijn zoon op. Wat nuttig is voor een meting van tijd wordt zo een rijke theologie.
Het is moeilijke wiskunde, of giskunde, wanneer we willen ontrafelen hoe de Bijbel ontstond en wie Jezus was. Hier is geen zekerheid maar de logica leidt tot enkele suggesties.
Thomas Cool is econometrist en leraar wiskunde. Hij schrijft zijn wetenschappelijk werk onder de naam Colignatus. Zie http://thomascool.eu.