Sitopia

Naar een landschap waarin mensen en niet-mensen gedijen

Voorzijde
Achterzijde
11,99
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789461645760
Uitgever: Gennep B.V., Uitgeverij Van
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Carolyn Steel
Druk: 1
Pagina's: 104
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Mens en maatschappij algemeen

De mensheid heeft inmiddels zoveel impact op de aarde dat ze zichzelf

in gevaar brengt. Tegelijkertijd beschikken mensen over meer middelen

dan ooit om hun leven zo in te richten als ze willen. Daarom is de aloude

filosofische vraag ‘Hoe te leven?’ relevanter dan ooit. En voedsel, zo

betoogt Carolyn Steel in dit essay, wijst ons de weg.

Steel, auteur van de bestsellers De hongerige stad (2008) en Sitopia

(2020), benadrukt dat we in een wereld leven die wordt gedomineerd

door voedsel, of we dat nu beseffen of niet. Steel noemt die door

voedsel bepaalde wereld een sitopie, van het Griekse sitos,

‘voedsel’, en topos, ‘plaats’. Omdat we in het industriële noorden niet

langer de waarde van voedsel in lijken te zien, vormt deze sitopie een

bedreiging van onze toekomst. Klimaatverandering, massaal

uitsterven, bodemerosie, aan voedsel gerelateerde aandoeningen en

door zoönose veroorzaakte pandemieën zijn slechts enkele gevolgen

van de manier waarop we vandaag de dag eten.

Maar tegelijkertijd biedt voedsel een uitweg uit al die ellende.

In dit essay, dat Steel schreef naar aanleiding van haar tijd als

gastonderzoeker aan Aeres Hogeschool Almere, laat ze zien hoe we kunnen leren

van de wereldgeschiedenis en meer specifiek de stedelijke ontwikkeling

van Almere. Daardoor worden we niet alleen gelukkiger, maar

ook gezonder. En we hebben er minder impact door op de wereld om

ons heen .