In 400 jaar Groninger theologie in het publieke domein staan de auteurs stil bij de relatie tussen de bezinning aan de theologische faculteit in Groningen en de maatschappelijke context. In elke eeuw uit de geschiedenis van de Groningse universiteit kreeg de theologiebeoefening een eigen gezicht.
De bijdragen aan deze bundel maken zichtbaar hoe de faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap zich in de loop der eeuwen ontwikkelt. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn onder andere de verhouding tussen kerk en overheid, de relatie tussen filosofie en theologie, de wortels van het moderne principe van de academische vrijheid en de inzet van theologen voor christelijk openbaar onderwijs en voor sociale voorzieningen voor de hele bevolking.
In de afgelopen vier eeuwen heeft de Groninger theologie impact gehad op het publieke domein en heeft zij zich laten beïnvloeden door die maatschappelijke en politieke context. Met alle wisselingen in die context en in de inhoudelijke beantwoording van theologische vragen en bezinning op het verschijnsel religie, is de focus op die wisselwerking een constante.
Het wapen van de Rijksuniversiteit Groningen bevat een opengeslagen Bijbel met de tekst: "Het woord van de Heer is een lamp voor onze voet". Dat motto herinnert aan de nauwe verbinding tussen theologie en het publieke domein waar de Rijksuniversiteit Groningen haar ontstaan aan te danken heeft.