Soms hebben mensen het gevoel te weten hoe iets zit en hebben daarbij niet door dat dat een illusie is. In Het snapgevoel laten Herman de Regt en Hans Dooremalen zien hoe mensen, puur door het gevoel te hebben dat ze iets doorhebben, soms ideeën voor waar aannemen die eigenlijk grote onzin zijn.
Recent neuropsychologisch onderzoek maakt steeds vaker een verschil tussen kennis en het gevoel van kennis. Het gaat om het verschil tussen aan de ene kant cognitie en aan de andere kant de emotie die wij ervaren als we iets voor volkomen juist aannemen. Dat laatste geval noemen Herman de Regt en Hans Dooremalen in hun nieuwe boek 'het snapgevoel'.
De Regt en Dooremalen ontleden dit fenomeen filosofisch, evolutionair en psychologisch. Ze laten zien dat wij er gevoelsmatig vaker naast zitten dan wij denken.
Het snapgevoel is het vervolg op het zeer succesvolle boek Wat een onzin! (2008, 5e druk) Deze keer is het De Regt en Dooremalen niet zozeer te doen om de ontmaskering van allerlei kwakzalverij en pseudokennis. Centraal staat de vraag waarom wij soms pure nonsens voor waar aannemen. In een heldere stijl tonen zij aan dat ontkomen aan het snapgevoel moeilijk is, maar dat wij deze taak onverschrokken op ons moeten nemen.
Over de auteur(s):
Herman de Regt en Hans Doormalen zijn beiden verbonden aan Tilburg University. Bij Uitgeverij Boom verschenen eerder van hun hand Wat een onzin! (2008) en (samen met Maurice Schouten) Exploring Humans (2007) en Stof tot denken (2010).