De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme is een klassieker met een grote actuele betekenis, juist in onze tijd, waarin de religie terugkeert op de publieke agenda en de vanzelfsprekendheden van het kapitalisme steeds meer ter discussie staan.
In De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme (1920) nuanceert Weber zijn befaamde these van de 'onttovering van de wereld', daarmee doelend op het onstuitbare proces van secularisering, waarin de godsdienst langzamerhand minder centraal komt te staan in de maatschappij. Hij laat zien hoe vooral het protestantisme met zijn ethiek van hard en succesvol werken de ontwikkeling van de vrije markt heeft begeleid. In naam van God geld verdienen, winst maken en woekeren met materiƫle goederen: zo is de ethiek van de protestant de geest van de kapitalist, de bourgeois, de ondernemer. Een schokkende en fascinerende stelling, die economen, sociologen, historici en filosofen steeds opnieuw is blijven uitdagen.
Max Weber (1864-1920) wordt met Durkheim en Simmel gezien als de grondlegger van de moderne sociologie en sociale filosofie. Eerder verscheen van hem in het Nederlands Politiek als beroep.