Oorlog en terrorisme worden vaak beschouwd als een zaak van mannen. Toch zijn vrouwen al sinds lang betrokken bij gewelddadige bewegingen. In Gevaarlijke vrouwen worden tien militante vrouwen onder de loep gelegd.
Met de emancipatie en de verbeterde kansen voor vrouwen neemt hun rol in terroristische organisaties toe. In de jaren zeventig zaten er bijvoorbeeld veel vrouwen in leidinggevende posities bij de links-revolutionaire Rote Armee Fraktion (RAF). Ulrike Meinhof is daarvan het bekendste voorbeeld. Maar het hangt sterk af van het type terroristische organisatie wat voor een rol er voor de vrouwelijke leden was weggelegd. Mochten ze meevechten, waren ze koerier, vriendin van, of werden ze als zelfmoordterroriste opgeofferd?
Minstens zo belangrijk voor het radicaliseringproces van vrouwen was de manier waarop er tegen hen werd aangekeken, door de media en door de terrorismebestrijders. Vaak zag de buitenwacht ze als bijzonder gevaarlijk. In Gevaarlijke vrouwen laat Beatrice de Graaf zien hoe vrouwelijke militanten als stereotypen werden neergezet, en wat het met hen deed. Onder meer amazone Tanja Nijmeijer (FARC-strijders), ontaarde moeder Ulrike Meinhof (RAF) en Black Panther Angela Davis worden besproken.
Over de auteur
Beatrice de Graaf is verbonden aan de Universiteit Leiden (Faculteit Campus Den Haag. Eerder schreef zij het succesvolle
boek Over de Muur. De DDR, de Nederlandse kerken en de vredesbeweging, en Theater van de angst, de strijd tegen terrorisme in Nederland, Duitsland, Italië en Amerika.