Tijdens een viering van Keti Koti op 1 juli, liep beeldend kunstenaar Maartje Jaquet door haar geliefde stadsdeel, Amsterdam-Zuidoost, en vroeg enkele feestelijk uitgedoste mensen of ze een portret van ze mocht schilderen. In de loop van drie jaar kwamen er steeds meer portretten bij. Ze zijn gebundeld in dit boek: Ala Sma Tori, Keti Koti Verbeeld.
De geportretteerden zijn mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. Allemaal op hun manier betrokken bij Keti Koti. Bij de portretten horen dertig interviews, verrijkt met persoonlijke foto’s. De geïnterviewden kozen zelf een typerende uitspraak als titel voor hun verhaal.
Maartje Jaquet geeft de mensen in Ala Sma Tori letterlijk en figuurlijk een gezicht en een stem. Ze laat in woord en beeld zien wat de betekenis is van Keti Koti in het persoonlijke leven van mensen van nu. Hoe de geschiedenis van de slavernij wordt herdacht en de bevrijding wordt gevierd. En hoe het verleden doorleeft in het heden, zodat we meer te weten komen over een deel van de Nederlandse geschiedenis waar veel te lang over is gezwegen.
Het boek is geschikt voor tieners, jongeren en volwassenen en heeft als doel: erkenning en begrip voor de gevoelens die er leven. Jaquet: “Wanneer we meer over elkaar weten, we naar elkaar luisteren, kunnen we elkaar beter begrijpen. Ik hoop een steentje bij te dragen aan een open en gezamenlijke toekomst.”
Maartje Jaquet (Egmond aan Zee, 1963) is opgeleid tot Neerlandicus (UvA) en grafisch ontwerper (Rietveld Academie, Amsterdam & School of Visual Arts, New York). De laatste decennia heeft ze zich ontwikkeld tot kunstenaar in disciplines als video, fotografie, tekenen en schilderen. Ze werkt en exposeert in binnen- en buitenland.