Binnen Hitlers Duitsland werd geen propagandamiddel onbeproefd gelaten om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. De continuïteit van het Derde Rijk hing immers van hen af. Die propaganda had effect. Veel jongeren bleven tot het bittere einde toe geloven in de heilstaat die hun Führer hen jarenlang had voorgehouden. Ook als dat hun het leven kostte.
Beelden en illustraties leverden een belangrijke bijdrage aan die bezieling. Vanaf het eerste schoolboek waarmee de jeugd leerde lezen en schrijven, het prentenboek, de jeugdboeken, de tijdschriften, tot en met de illustraties in de sigarettenplaatjesalbums aan toe, alle media vochten om de aandacht, met slechts één doel: de manipulatie van Duitse jongens en meisjes tot bruikbare leden van de nationaalsocialistische volksgemeenschap.
'Hitlers jongste hoop' schenkt voor het eerst aandacht aan de rol van jeugdillustraties binnen de nazipropaganda. Een thema dat ook nu van groot belang is, want beïnvloeding van jongeren via beelden is hoogst actueel door de overvloed aan sociale media.