Scaling agile in organisaties

wegwijzer voor projectmanagers en agile teammanagers

Voorzijde
Inkijkexemplaar
45,73
Vandaag besteld,
maandag verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 43,44 i
+
Bestel
ISBN: 9789401801645
Uitgever: Van Haren Publishing
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Henny Portman
Druk: 1
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2017
NUR: Management algemeen

Dit boek gaat over organisaties die stappen willen zetten om teams meer autonomie te geven door besluitvorming decentraal neer te leggen en managementlagen en managers weg te halen om de teams zelf-organiserend te laten optreden.

In het eerste deel komen een aantal agile-aanpakken van het eerste uur aan bod. Dit betreft agile- aanpakken op team-niveau die zowel binnen IT als niet-IT toepasbaar zijn. Daarnaast komt aan de orde wat het betekent als er meerdere teams met elkaar moeten samenwerken.

Achtereenvolgens worden Scrum en Kanban summier beschreven. Bovendien wordt uitgelegd wat het betekent als je zowel Scrum als Kanban samenvoegt. Dit wordt Scrumban genoemd. Daar Lean in vele agile-aanpakken een belangrijke rol vervult, wordt ook de essentie van Lean beschreven.

Dan rijst de vraag of in zo'n constructie met een ontwikkelteam en Product Owner er nog wel sprake is van een project en plaats is voor een projectmanager. Hoe dan ook, het aantal project- en programmamanagers bij veel organisaties zal sterk kan afnemen maar er zullen situaties zijn waar toch een beroep op project- en/of programmamanagers gedaan wordt (wellicht worden ze dan anders genoemd maar de rolinvulling zal veel gelijkenis vertonen met de project- of programmamanager). Er zijn zelfs cases bekend waarbij een organisatie alle project- en programmamanagers heeft laten afvloeien en hiervoor in de plaats gaan werken met Product Owners en Scrum Masters.

Vervolgens wordt het opschalen van een agile team naar meerdere agile teams beschreven en wat dat betekent voor het wel of niet nodig hebben van een projectorganisatie en welke rol permanente en tijdelijke PMO's hierbij spelen.

Het boek kan dus ook gebruikt worden door meer traditionele projectmanagers om zich een beeld te vormen wat business agility gaat betekenen voor hun eigen rol. Traditionele of hybride projecten zullen blijven bestaan, waarbinnen gebruik gemaakt wordt van zowel agile als meer traditionele aanpakken. Blijft er dus behoefte aan een projectmanagerrol, maar dan wel een die zich binnen de lijnorganisatie zal gaan ontwikkelen in de richting van portfoliomanager, agile coach of Product Owner?

In deel II worden de belangrijkste agile-raamwerken besproken die dit opschalen van agile teams ondersteunen. Hier komen de meest gebruikte raamwerken aan bod, namelijk SAFe, Nexus, Scrum at Scale, LeSS, Spotify, PRINCE2 Agile, AgilePM en daarnaast ook een overzicht van de minder gebruikte of bekende raamwerken (AgilePath, Continuous Agile, Disciplined Agile (DA), Enterprise Scrum, Enterprise Agility, FAST Agile, RAGE, ScALeD, Surge, XSCALE). Tenslotte worden verschillende raamwerken vergeleken aan de hand van een per raamwerk opgestelde feitentabel.