Een uniek boek – zowel qua tekst als foto’s en illustraties - over de passagiersschepen die van en naar Rotterdam hebben gevaren. Een boek ook over de cruisevaart, die de laatste jaren voor de Rotterdamse haven steeds belangrijker is geworden.
Het begon zo'n vier eeuwen geleden met het vertrek van de Pilgrim Fathers,
die vanuit Delfshaven met het kleine schip Speedwell aan het eerste deel van hun reis naar Noord-Amerika begonnen. Daarna kwam de tijd van de VOC en van de eerste stoomvaartdiensten. Halverwege de 19e eeuw begon de vaart van passagiers naar Nederlands-Indië en wat later naar de Verenigde Staten. Ook het vervoer van passagiers met stoomschepen tussen Rotterdam en Engeland kreeg betekenis. Uit de rederij van Willem Ruys ontstond de Rotterdamsche Lloyd. De firma Plate, Reuchlin en Co. werd in 1873 de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (de latere Holland-Amerika Lijn). Vanaf het begin van de 20e eeuw brachten deze rederijen steeds grotere en luxueuzere passagiersschepen in de vaart. In de jaren '60 en '70 kwam de ommekeer toen het steeds minder werd met de
lijnvaart op Indië en de Verenigde Staten. De cruisevaart kwam op en
floreert nog steeds. Dat de cruisevaart leeft in Rotterdam blijkt wel uit de overweldigende belangstelling vanuit de bevolking en de media voor de passagiersschepen die naar de Maasstad komen.
Dit boeiende en gevarieerde verhaal staat in het boek “Rotterdam en de zee”.
Met zeer veel (ongeveer 200!) - meestal nooit eerder gepubliceerde - foto's van fotograaf Eppo W. Notenboom, die decennia lang de cruiseschepen in Rotterdam vanuit de meest unieke standpunten heeft vastgelegd. Daarnaast zijn bijzondere historische foto’s en afbeeldingen uit zijn omvangrijke foto- en beeldarchief en het Gemeentearchief van Rotterdam aangevuld met een aantal indrukwekkende panoramische foto’s, waarvan één op een uitklappagina van 96 cm breedte.
De tekst (Ned/Eng) is van maritiem auteur Bram Oosterwijk. Oud-burgemeester Opstelten schreef het voorwoord.