Werk jij in een team of een organisatie? Dan is de kans groot dat de vergaderingen slaapverwekkend zijn en de PowerPointpresentaties oeverloos. Moeilijke onderwerpen worden vermeden, de verhoudingen zijn soms gespannen en uiteindelijk worden de beslissingen toch van bovenaf opgelegd. Met de goede ideeën die mensen inbrengen gebeurt niets, problemen worden niet opgelost, etc. Intussen worden de resultaten niet beter en is het werk nauwelijks nog motiverend.
Henri Lipmanowicz en Keith McCandless zagen dit soort situaties overal ter wereld. In het bedrijfsleven, maar evengoed bij overheden, ngo’s, in het onderwijs, de gezondheidszorg en bij de maatschappelijke dienstverlening. Hun conclusie was dat het vooral te maken had met de traditionele manieren van samenwerken. Volgens hen kon dat beter.
Zij vonden de bevrijdende sleutel in zinvolle betrokkenheid van iedereen. Volgens hen is dat te bereiken tegen lage kosten met een eenvoudige en gemakkelijk te leren methode, die niet alleen leuk is om te doen, maar ook begrip en respect oplevert voor alle betrokkenen. Het is een andere manier van samenwerken. Zij noemen het Bevrijdende Structuren.
Hoe het werkt? Zoals bij alle radicale vernieuwingen, is de manier van werken in eerste instantie anders. Deze interactievormen maken inclusie, vertrouwen en innovatie mogelijk. Er komen bronnen van onbenutte kennis en bekwaamheid van alle betrokkenen aan het licht.
Wat je kunt verwachten, zijn verrassingen, een glimlach op de gezichten, enthousiasme en onverwachte uitkomsten, die bij de ‘oude’ manier van vergaderen, brainstormsessies, overlegstructuren en andere bijeenkomsten nooit naar boven zouden komen. In elke organisatie zijn Bevrijdende Structuren te gebruiken voor zinvolle en succesvolle betrokkenheid van alle medewerkers.