Eindelijk een boek over de geschiedenis van het kickboksen in Nederland! Auteur Frank van Gemert schreef eerder de biografieën van Saïd Bensellam en Hesdy Gerges. Hij leerde van hen over kickboksen en is de sport zelf gaan beoefenen. Het resultaat is een geschiedenis die in tien jaar tijd werd opgetekend aan de hand van veel gesprekken en blauwe plekken.
Kickboksen is een jonge vechtsport met wortels in de Oosterse martial arts. Het is uitgegroeid tot een mainstream vechtsport met tienduizenden beoefenaars en honderdduizenden fans. De kickboksgala’s zijn razend populair en streamingdiensten die ze uitzenden trekken miljoenen kijkers. In de loop van de roerige geschiedenis bracht Nederland opvallend veel kampioenen voort. Zo staat de tot BN-er uitgegroeide Rico Verhoeven al vele jaren aan de top van een internationaal gezelschap.
In de jaren tachtig en negentig kleefde aan de sport nog een slechte naam. Zo’n twintig kickboksers lieten de afgelopen decennia op gewelddadige wijze het leven. De meesten van hen hadden banden met de onderwereld. Badr Hari is dus beslist niet de enige die voor ophef zorgde. Maar inmiddels lijkt de kwalijke reputatie van het kickboksen te zijn losgeweekt.
Auteur Frank van Gemert kijkt naar die herkomst, maar vooral ook naar wat er daarna veranderde. Wat is de bredere context waarbinnen kickboksen veranderde? Hoe zag het criminele begin eruit? Waar komen al die Marokkaanse vechters vandaan? Willen we sport of spektakel? Hoe klinkt kickboksen door in de persoonlijke verhalen van vechters?
Frank van Gemert studeerde Culturele Antropologie, promoveerde op een onderzoek naar criminaliteit van Marokkaanse jongens en is verbonden aan de afdeling Criminologie van de Vrije Universiteit. Recent verscheen In TBS, twaalf jaar binnen.