Zorgen is een alledaagse bezigheid. Iedereen doet het. Zorgen voor jezelf, voor huis, huisdier en kinderen, voor het eten, de was en de tuin. Velen doen dit als professional: zorgen voor mensen die oud, ziek, beperkt, stervend of gewond zijn.
Zorgethiek is het nadenken over wat goede zorg is in een concrete situatie, voor deze persoon op dit moment, in deze omstandigheid. Is het eigenlijk wel goed, wat wij doen? Doen we er eigenlijk wel goed aan om zó te zorgen?
Dit boek begint bij de eigen ervaringen van wat goed en niet goed is. In het tweede deel wordt vanuit deze ervaringen een eigen zorgethische visie ontwikkeld. Het derde deel is praktisch. Aan bod komen methoden voor ethische gesprekken en de beleidsstructuur die in een instelling moet bestaan wil de aandacht voor ethiek ook werkelijk worden geborgd in de dagelijkse praktijk.
Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders (Utrecht) verzorgt al jarenlang trainingen die de beoefening van ethiek in de zorg bevorderen. Verpleegkundigen, verzorgenden, commissies ethiek, managementteams, artsen, leidinggevenden, geestelijk verzorgers worden geschoold in het houden van moreel beraad, in het opzetten van ethiekbeleid, in het bevorderen van ethische reflectie op de werkvloer. Voor hen is dit Basisboek zorgethiek geschreven.
Drs. Inge van Nistelrooy is stafmedewerker bij Reliëf.