Vraagstukken en problemen worden zo complex dat organisaties wel moeten samenwerken om ze op te lossen. Daarbij staat vooral de inhoud centraal, die moet zorgen voor het gewenste resultaat met heldere beslispunten en vastgestelde acties. Maar hoe simpel dat ook klinkt: het draagvlak voor de genomen beslissingen ontbreekt vaak, en de kwaliteit van de acties laat ook nogal eens te wensen over. Hoe komt dat? En vooral: hoe kan het beter?
Samenwerkende teams onderschatten vaak het proces en overschatten de inhoud. Goed samenwerken is veel meer dan alleen onderling informatie uitwisselen. Het gaat vooral om een proces waarbij alle mensen gehoord en alle meningen gedeeld worden. Een proces van je mening geven, je mening onderzoeken en verschillende meningen met elkaar verbinden. Ieder team kan deze vaardigheid leren. Dit boek biedt elk team die mogelijkheid.
Op basis van 51 werkvormen, verdeeld over de Bovenstroom en Onderstroom, daagt Peter de Roode teams uit werk te maken van het proces van samenwerken. Collectief leren betekent samen denken en samen in gesprek gaan. Elkaar accepteren en respecteren zonder het altijd met elkaar eens te zijn. Vertragen in een context met permanente tijdsdruk: dat vergt moed. Want door de tijd te nemen voor het proces wordt in een later stadium veel gedoe bespaard.
Het resultaat? Beslissingen waar mensen niet snel op terugkomen, acties die uitgevoerd worden zoals opgesteld én van goede kwaliteit zijn. Omdat iedereen een bijdrage levert en alle meningen ertoe doen.