Een boeiende beschrijving van een bewogen politiek tijdperk. PvdA'er Maarten
van Traa was een sociaaldemocraat in de traditie van Den Uyl. Hij was in mei
1968 ooggetuige van de Parijse opstand en leidde tijdens het kabinet-Kok het
onderzoek naar de IRT-affaire.
Op 21 oktober 1997 kwam op de A4, vlak bij de ringweg rond Amsterdam, een bruusk einde aan het leven van Maarten van Traa. De verslagenheid na het fatale ongeluk was groot. Van Traa, kort tevoren getrouwd met GroenLinks-politica Andrée van Es, was populair en gold, zoals oud-minister Jan Pronk zei, als 'de sociaal-democraat die wij allen behoren te zijn'. Hij werd beroemd als de onkreukbare voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die zich met de IRT-affaire bezighield. Maar hij was meer: een ras-PvdA'er in de hoogtijdagen van die partij, befaamd tot ver over de landsgrenzen.
Willem van Bennekom beschrijft het korte maar volle bestaan van Maarten van Traa. Op basis van persoonlijke documenten en gesprekken met betrokkenen is hij erin geslaagd mét de hoofdpersoon ook de politieke tijden van weleer tot leven te brengen.
Willem van Bennekom was jarenlang asieladvocaat voordat hij rechter werd in de Amsterdamse rechtbank. Hij schreef eerder het essay Op drijfijs, over het functioneren van de rechtsstaat.