Een door Marli Huijer speciaal voor Nederland bewerkte introductie op het werk van 'onthaastingsgoeroe' Hartmut Rosa; een filosofisch antwoord op onze steeds snellere levenswijze.
Het leven gaat steeds sneller. De snelheid van de technologische innovatie neemt
toe, maatschappelijke posities en waarden veranderen in hoog tempo en door het toegenomen aantal keuzes dat we tegenwoordig hebben, zijn we steeds onderweg naar meer en nieuwer. Volgens Hartmut Rosa leiden deze versnellingen tot een nieuw soort vervreemding: we raken steeds verder van onszelf verwijderd. Rosa's antwoord hierop is een pleidooi voor resonantie, een ervaring waarin de mens zelf geen actieve rol speelt, maar die hem overkomt. Een ervaring waarin de wereld op zichzelf zin heeft. Hiervoor hebben we volgens Rosa drie bronnen ter beschikking: religie, kunst en natuur.
Hartmut Rosa (1965) is een van de spraakmakendste Duitse sociologen van de afgelopen jaren. In Duitsland noemt men Rosa ook wel de 'onthaastingsgoeroe', want het zijn precies de gejaagdheid en de continue haast van de moderne mens waarop hij zich in zijn onderzoek richt.