In de loop van de jaren tachtig ging Etienne Vermeersch op zoek naar de essentie van het ecologisch probleem. Hoe is het ontstaan, hoe komen we tot een oplossing en welke milieu-ethiek is daarvoor nodig? In 1988 publiceerde hij de bestseller De ogen van de panda Een milieufilosofisch essay.
Nu, bijna een kwarteeuw later, brengt hij een herwerkte uit¬gave. De oorspronkelijke tekst wordt getoetst aan de gebeur¬tenissen en publicaties die elkaar sindsdien hebben opgevolgd. En wat blijkt? De kern van Vermeersch betoog houdt nog altijd stand, sterker, de argumenten van toen hebben aan kracht gewonnen.
Etienne Vermeersch (1934) doceerde aan de Universiteit Gent diverse filosofische vakken en was ook vicerector. Hij publi¬ceerde onder meer Van Antigone tot Dolly. Vermeersch droeg bij tot de wetgeving inzake patiëntenrechten, abortus, eutha¬nasie en onderzoek op embryos. In 2009 publiceerde hij, samen met Johan Braeckman, De rivier van Herakleitos. Een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte, inmiddels aan de 4de druk toe.
In De ogen van de panda plaatst Etienne Vermeersch de vele stukken van de milieupuzzel in een globaal en samenhangend kader. Vanuit een verbluffend perspectief confronteert hij de lezer met zijn kijk op de milieuproblematiek. Het Volk
Zondermeer het interessantste boek van de laatste maanden, helder, pregnant geformuleerd en prikkelend van de eerste tot de laatste pagina. NRC
http://www.houtekiet.com/boeken/p/detail/de-ogen-van-de-panda