Stiefvadergezinnen functioneren heel anders dan stiefmoedergezinnen. De onderliggende problematiek is gelijk, maar als stiefvader heb je veel meer vrijheid. Je mag je positie in het stiefgezin meer naar eigen goeddunken invullen. En je mag ruim de tijd nemen om met je partner te bekijken wat een geschikte positie is.
De basis voor dit boek zijn interviews met stiefvaders, maar ook met stiefkinderen en (stief)moeders. Uit de honderden interviews wordt rijkelijk geciteerd. Op basis daarvan wordt een beeld gegeven van het leven in stiefvadergezinnen. Welke rol nemen de mannen in? Waar nemen ze verantwoordelijkheid voor? Duidelijk wordt dat stiefvaders hun rol heel verschillend invullen: van heel betrokken tot heel afzijdig, van nadrukkelijk opvoedend tot even nadrukkelijk niet opvoedend.
Verschillende rolinvullingen blijken elk tot een bevredigend gezinsleven te kunnen leiden. De auteur laat zien wat er ongeacht de gemaakte keuzes speelt en wat er op het spel staat. De ervaringsverhalen worden daartoe uitgediept aan de hand van gangbare theorieën over gezinnen. Dit boek richt zich zowel op leden van stiefgezinnen als op professionals.