OVERZICHT VAN HET LEVEN EN WERK VAN BEELDEND KUNSTENAAR TON VAN OS
Ton van Os (1941, Rotterdam) is beeldend kunstenaar. Hij groeide op in het naoorlogse Rotterdam-West, een door bombardementen getroffen omgeving. Op de Academie voor Beeldende Kunsten (voorloper van de Willem de Kooning Academie) in Rotterdam, leerde hij de techniek van het etsen. Hij ontplooide die op een virtuoze, schilderachtige manier en won (internationale) prijzen. Hij maakte enkele grote reizen in Europa en naar Hongkong, maar is altijd in Rotterdam blijven wonen en werken.
Naast grafisch werk legt hij zich toe op schilderen, waarop hij zich vanaf 1974 volledig concentreert. Tussen 1980 en 1985 werkt hij aan monumentale opdrachten in Utrecht en Den Haag. Zijn thematiek is de ruimte, eerst nog met een duidelijke verwijzing naar een zichtbare werkelijkheid zoals de architectuur, daarna steeds abstracter. Toch heeft zijn werk altijd een inhoudelijk en verhalend aspect. Hij ‘spreekt’ met verf en canvas. Een indringende inspiratiebron is muziek, maar anders dan wellicht verwacht. Via Johann Sebastian Bach en de moderne componist Morton Feldman vindt Van Os zijn vormgevingsprincipes. Zijn fascinatie voor de abstracte kunst en de wegbereiders daarvan geeft hij op een aangrijpende wijze vorm.
Dit boek ontrafelt de lange weg die Ton van Os bewandelt en toont zijn wereld, die sinds het jaar 2000 wordt verbeeld met de bolvorm als vormgevingsprincipe en de eindeloze ruimte als het centrale thema.