Kindermishandeling en zonder vaderliefde opgroeien hebben levenslange gevolgen.
De man met de riem is de vader met een trauma uit de Tweede Wereldoorlog.
Op het streng gereformeerde Groningse platteland leert hij zijn kinderen met harde hand dat je goed moet zijn voorbereid op het leven in deze wereld vol vijanden en landverraders.
Vaak volkomen onverwachts en voor een relatief klein vergrijp krijgen zij een pak slaag. Vooral de zoon moet het ontgelden. Als deze 13 jaar is, sterft zijn vader (dan 46 jaar oud).
De wereld wordt absoluut zonniger, er is muziek uit de sixties en seventies, de kinderen slaan hun vleugels uit, maar de schaduw van hun vader is nooit ver weg.
De zoon vond eindelijk de vrijheid om dit mooi fragmen-tarisch opgebouwde verhaal te schetsen aan de hand van indringende herinneringen. Hij hoopt dat mensen met een soortgelijke jeugd er steun aan hebben.
Door alle gebeurtenissen is hij niet in staat de man zijn vader te noemen en zal hem dan ook steeds als 'de man' aanduiden.
Martinus Eisenga (1955) werd geboren in Zuidwolde en woont sinds zijn jeugd in Bedum (Noord-Groningen). Hij werkte meer dan 36 jaar bij een zuivelbedrijf waar hij opklom tot bedrijfsadministrateur.