Niet beschikbaar
Dit boek gaat over het analyseren, ontwerpen en inrichten van processen in organisaties. Het geeft concreet in stappenplannen wat je kunt doen als je processen in je organisatie wilt verbeteren en (her)ontwerpen. Daartoe worden ook de instrumenten en technieken aangereikt om dat te kunnen doen. De achterliggende kennis die hierbij nodig is wordt beknopt gepresenteerd met verwijzingen naar relevante literatuur.
Bij de tweede druk is een aanzienlijk deel van de methoden en beschrijvingen in het boek verbeterd. Hiernaast is er meer aandacht voor procesmanagement, de ontwikkelbenadering voor verbetering, Lean Six Sigma en regelgebaseerde ontwerpen van processen. Er zijn meer praktische voorbeelden toegevoegd. De hoofdstukken over arbeidsorganisatie en de ontwikkeling en implementatie van informatiesystemen zijn verbeterd in aansluiting op actuele ontwikkelingen in het vakgebied.
Het boek onderscheidt zich in de volgende opzichten:
- Het beschrijft een universele analyse- en ontwerpaanpak voor gebruik in combinatie met de meeste benaderingen voor zowel procesherontwerp als procesverbetering.
- Het bevat een uitgewerkte stapsgewijze beschrijving van het ontwerpproces met een toelichting op de technieken, uitgewerkte voorbeelden en beknopte achtergrondkennis.
- Het bevat een alternatieve ontwerpaanpak voor complexe en regelgebaseerde processen (met business rules).
- Het gaat niet alleen in op de activiteiten in een proces maar ook op de bijbehorende structuren en werkwijzen voor procesbesturing, arbeidsorganisatie, informatievoorziening en IT, en huisvesting.
- Het legt de verbinding tussen het ontwerpen van een proces en de stappen bij de inrichting van een proces vanuit onder meer projectmanagement, personeelsmanagement en systeemontwikkeling.
De nadruk in dit boek ligt bij het ontwerpen en inrichten van één proces of procesketen. Indien het vraagstuk een grotere schaal krijgt en gaat over een groter aantal processen en procesketens dan is dat het vraagstuk van de 'procesarchitectuur'. Deze basis voor het procesontwerp wordt als zodanig kort besproken, met verwijzing naar het boek Procesarchitectuur als veranderinstrument (2009) voor een uitgebreide toelichting.
Het boek bestaat uit drie delen, voorafgegaan door een inleiding met twee hoofdstukken, waarin procesmanagement en het gehanteerde begrippenkader worden geïntroduceerd (hoofdstuk 1) en de hoofdlijnen van procesarchitectuur worden geschetst (hoofdstuk 2).
Deel I gaat over het analyseren van problemen, waarbij vooral de procesanalyse uitgebreid is uitgewerkt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen kwalitatieve en kwantitatieve analyse.
Deel II behandelt het procesontwerp. In de beschreven aanpak wordt voorafgaand eerst bepaald waarom, wat en hoe we zullen ontwerpen. Op basis van de proceseisen wordt een globaal ontwerp van de processtroom gemaakt. Tot slot behandelen we het ontwerpen van de procesbesturing.
Deel III behandelt het inrichten van processen. Het begint met een algemeen hoofdstuk dat de samenhang aangeeft vanuit het procesontwerp en een methode aanreikt met behulp waarvan die samenhang kan worden gerealiseerd. Daarna worden in opeenvolgende hoofdstukken de relevante inrichtingsonderdelen uitgewerkt. We staan zo stil bij arbeidsorganisatie, informatievoorziening en IT, huisvesting en administratieve organisatie.