Van bestuurders wordt verwacht dat ze weten wat ze (moeten) doen. Wat we aan de buitenkant vaak zien, zijn mannen en vrouwen die daadkracht vertonen en houvast bieden, zeker in tijden van crisis en chaos. Maar wat speelt zich vanbinnen af? Wat gebeurt er als het denken stokt? Als je niet (meer) zeker van je zaak bent, als je aarzelt? Wat is luisteren, niet-weten en laten gebeuren waard? Bestaat stilzwijgende kennis?
Zorgbestuurder Anita Wydoodt nodigde organisatiefilosoof Mieke Moor uit tot een dialoog hierover. Ze ontdekten hoe de ontmoeting tussen hun uiteenlopende (gedachte)werelden het denken over leiderschap op een ongewone manier in beweging bracht. De bestuurder vertelde en de filosoof verbond de verhalen met andere (denk)tradities en bronnen van wijsheid en met haar eigen alledaagse ervaringen. Er sloten meer bestuurders aan in de dialoog, en zo ontstond een inkijk in wat het betekent om een leider te zijn wiens werk in de wereld nauw verbonden is met een eigen innerlijke ruimte.
Dit boek is een uitnodiging aan bestuurders en managers, en aan ieder ander met een gezaghebbende positie, om te midden van alle druk(te) van daadkracht ruimte te maken voor stilte, ademruimte en speelsheid van geest.
De bestuurder & de filosoof laat zich lezen als een levendig essay dat de bestuurspraktijk verbindt met de diepte van het denken. Voor op het nachtkastje, in je werktas, of open en bloot in het zicht van het dagelijkse werk.
Mieke Moor is organisatiefilosoof. Ze begeleidt mensen en processen in organisaties, coacht bestuurders, is toezichthouder en schrijver.
Anita Wydoodt is zorgbestuurder bij het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis. Ze is toezichthouder in zorg en onderwijs en coacht bestuurders.