Ontwikkelingssamenwerking? Een bodemloze put.
Consultancy? Dure gebakken lucht.
Met deze vooroordelen werd Frank Terwindt in zijn loopbaan veelvuldig geconfronteerd. Als public health consultant (adviseur volksgezondheid) werkte hij meer dan dertig jaar in Afrika en Azië. Met De puzzel van Wajir wil hij de lezer kennis laten maken met de dagelijkse praktijk van
ontwikkelingssamenwerking en clichés hierover ontzenuwen. Het is één van de eerste boeken over dit onderwerp voor het grote publiek.
Aanstekelijk zijn Terwindts omschrijvingen van mensen, omgevingen en situaties; boeiend zijn de analyses van de complexe uitdagingen en dilemma’s waar ontwikkelingswerkers vaak tegenaan lopen. Hij vertelt over ebola, aids, vrouwenbesnijdenis en gehandicaptenzorg. Maar ook over corruptie, uitbuiting, incompetentie en botsende belangen. De auteur buigt zich over nut en noodzaak van ontwikkelingssamenwerking en schetst een toekomstperspectief voor dit fascinerende en belangrijke werk.
Frank Terwindt (1950) heeft een schat aan kennis en ervaring op het gebied van public health en ontwikkelingssamenwerking.
Hij werkte tot 2019 met vele organisaties en verschillende niveaus van het gezondheidssysteem, variërend van noodhulp tot mondiaal beleid.