Wat voor leven leidt Alfons Overmaas?
Wat maakt hij zoal mee tot het moment waarop zijn vader overlijdt? Daarover gaat Het is tijd. Het zijn de gewone wederwaardigheden van een doorsnee Nederlander. Fons beleeft immers geen bloedstollende avonturen, verricht geen grote prestaties en is geen bijzonder iemand. Een mens als jij en ik, een mens als iedereen.
Maar wat gebeurt er als je zijn lotgevallen tegen de achtergrond van zijn dromen plaatst? Want onder al die absurditeiten sluimert angst voor afwijzing, falen, mislukking, stagnatie, verval, ziekte en dood. Waar eindigt de werkelijkheid en beginnen zijn dromen? Of omgekeerd … waar eindigen zijn dromen en begint de werkelijkheid?
Gedurende enkele jaren had Fons de gewoonte zijn dromen op te schrijven, tenminste als hij ’s morgens nog wist waarover ze gingen en ze niet al te warrig waren. Vandaar de ondertitel ‘Dag- en Nachtboek’.
Behalve herinneringen en dromen zijn er ook nog reisverslagen, fragmenten van een dagboek uit zijn studententijd en de notities die zijn moeder in haar agenda’s schreef. Een pakketje correspondentie van zijn ouders en grootouders vormt de link naar een verder verleden.
Een korte beoordeling van de Nederlandse Bibliotheek Dienst
Fictieve biografie van het personage Alfons Overmaas. Fons beleeft geen bloedstollende avonturen en verricht geen grote prestaties. Maar wat gebeurt er als je zijn lotgevallen tegen de achtergrond van zijn dromen plaatst? Naast een droomdagboek liet Fons reisverslagen, dagboekfragmenten en correspondentie met zijn ouders en grootouders na.
Een ongewoon verhaal over een schijnbaar gewoon leven. In 'Het is tijd' laveert Gerlach Fonk tussen fictie en non-fictie. Het boek is in een persoonlijke, niet geheel eenduidige literaire stijl geschreven. Voor lezers met interesse in bijzondere (fictieve) levensverhalen. Gerlach Fonk is het pseudoniem van de gepensioneerde historicus Rolf Hackeng.
NBD Biblion