Wetenschappers hebben het de laatste jaren niet makkelijk. Er wordt openlijk getwijfeld aan het nut en de betrouwbaarheid van hun onderzoek en er komen regelmatig fraudezaken in het nieuws. Ook nemen de werkdruk en de psychische klachten onder wetenschappers toe. Toch weten we betrekkelijk weinig over ze. Wat voor mensen zijn het eigenlijk? Waar dromen ze van en verlangen ze naar? Hoe gaan ze om met de almaar toenemende stress van de publicatie- en werkdruk? En heel belangrijk: hoe worden ze weer gelukkig en zorgenvrij?
Genoeg redenen voor psychiater en wetenschapper Joeri Tijdink voor een relativerende sofasessie. Op een vrolijke en enthousiaste manier schiet hij te hulp. Hij analyseert de hoofdrolspelers op de universiteit, onderzoekt waar wetenschappers last van hebben, beschrijft de therapie van de acht meest voorkomende symptomen onder wetenschappers en geeft concrete adviezen.
Joeri Tijdink (1981, Universitair docent, Amsterdam UMC - VU/VUmc)
doet naast zijn klinische werk als psychiater onderzoek naar de integriteit en de betrouwbaarheid van wetenschappelijk onderzoek en de daarbij behorende publicatiecultuur. Hij is gefascineerd door de emotionele factoren die van invloed zijn op wetenschap en wetenschappelijke carrières.