Gebrek aan verbinding, terugkerende conflicten, verbroken relaties... Gezinsdynamieken die zich soms generatie op generatie herhalen. Wat maakt verandering zo moeilijk en hoe is te begrijpen dat we ondanks onze wens het anders te willen, toch in dezelfde relatiepatronen terecht kunnen komen met onze partner of kinderen? En wat maakt het voor sommige gezinnen zo moeilijk om te profiteren van hulp? Ons vermogen om open te staan en te leren en te veranderen in een relatie hangt nauw samen met onze hechtingsgeschiedenis en de ontwikkeling van ons mentaliserende vermogen. Goed kunnen mentaliseren is noodzakelijk om veilige, wederkerige relaties te kunnen opbouwen.
'Mentaliseren met gezinnen en partners' biedt een praktische inleiding in Mentalization Based Treatment for Families (MBT-F) en integreert kennis uit de neurobiologie, gehechtheidstheorie, het psychoanalytisch gedachtegoed en de systeemtheorie. Aan de hand van vele voorbeelden worden theoretische concepten uitgelegd en krijgt de lezer inzicht in de belangrijkste interventieprincipes. Het behandelmodel MBT-F geeft handvatten aan iedere behandelaar en begeleider die werkt met gezinnen en partners. Voor professionals die werken met complexe gezinnen waarbinnen de samenwerking niet vanzelfsprekend is, helpt dit boek begrijpen wat deze samenwerking en verandering in de weg kan staan en hoe dit te verbeteren.
Lidewij Gerits is psycholoog-psychotherapeut, systeemtherapeut en MBT-therapeut, supervisor en trainer. Zij heeft 25 jaar werkervaring binnen de ggz en jeugdhulp. Lidewij is momenteel werkzaam in haar eigen praktijk en is daarnaast verbonden aan het landelijke expertisecentrum MBT Nederland.