‘Veiligheid Opnieuw Doordenken’ introduceert en ontwikkelt het concept 'inclusieve veiligheid' als alternatief voor het vigerende militaire veiligheidsbeleid. Dit concept benadrukt de noodzaak van samenwerking en het overstijgen van eigenbelang voor nationale, Europese en mondiale veiligheid, uitgaande van de kerngedachte dat uiteindelijk niemand veilig is tenzij iedereen veilig is. Die kerngedachte wordt ondersteund door vier basisprincipes: internationale samenwerking, het respecteren en toepassen van mensenrechten, het begrenzen van economie vanuit de ecologie en een civiel veiligheidsbeleid gebaseerd op actieve geweldloze weerbaarheid.
Het document bekritiseert het blindelings vertrouwen op militaire geweld en toenemend militair ingrijpen en pleit voor een civiele benadering, waarbij internationale samenwerking en de handhaving van mensenrechten centraal staan. Het benadrukt de verbondenheid tussen binnenlandse en mondiale veiligheid, omdat acties in het buitenland ook invloed hebben op de binnenlandse situatie.
Deze visie op inclusieve veiligheid wordt ondersteund door een brede coalitie, waaronder de Quakers die pleiten voor een wereld waarin oorlog als conflictoplossing wordt uitgebannen. Deze visie komt mede voort uit een project van de Duitse protestantse kerken 'Sicherheit Neu Denken', een scenariostudie om stapsgewijs het militaire veiligheidsbeleid te transformeren in een civiel veiligheidsbeleid. Dit is in lijn met de groeiende overtuiging dat traditionele militaire benaderingen ontoereikend zijn om grote hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering en toenemende geopolitieke spanningen effectief te beantwoorden.
Het boek roept op tot een bredere acceptatie en ondersteuning van dit alternatieve veiligheidsbeleid in de Nederlandse en bredere Europese context. Dit vereist echter een actieve bijdrage en betrokkenheid van diverse organisaties en burgers om het voorgestelde alternatieve veiligheidsbeleid in het Nederlandse overheidsbeleid op termijn praktisch vorm te kunnen geven en te implementeren.