Bibliotheek Descartes Regels om richting te geven aan het verstand 1

Voorzijde
Achterzijde
39,90
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789085066576
Uitgever: Boom
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Rene Descartes
Druk: 1
Pagina's: 352
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2010
NUR: Filosofie algemeen

Regels voor het verstand

Band 1

René Descartes

In band 1 is Descartes’vroegste werk in het Latijn opgenomen, waaronder Regels om richting te geven aan het verstand. Hij doet hierin een aanzet tot het formuleren van de juiste methode voor wetenschappelijk en filosofisch denken. Daartoe ontwerpt hij 21 regels. Het werk is onvoltooid, maar vormt de basis voor zijn latere methodiek. Naast de Regels vindt men in dit deel drie kleinere vroege werken, waaronder Descartes’ opmerkelijke muziektheorie en zijn opgetekende dromen.

Over de auteur(s):

René Descartes (1596-1650) was een Franse filosoof en wiskundige. Ook leverde hij bijdragen aan de natuurkunde en fysiologie. Hij legde de basis voor de zeventiende- eeuwse stroming van het rationalisme en wordt algemeen beschouwd als de vader van de moderne filosofie. Descartes woonde en werkte twintig jaar in Nederland waar hij ook zijn belangrijkste werken schreef: achtereenvolgens in Franeker, Amsterdam, Leiden, Deventer, Harderwijk, Utrecht, Amersfoort, Leeuwarden, Oegstgeest, Santpoort, Egmond aan den Hoef en uiteindelijk in Egmond Binnen.

Bibliotheek Descartes

Na Over de methode, Meditaties en De uitgelezen Descartes bereidt Uitgeverij Boom nu het verzameld werk van Descartes voor. Acht banden, met daarin vrijwel het complete wijsgerige en wetenschappelijke oeuvre in chronologische volgorde en een selectie van de correspondentie. De bibliotheek bevat veel nooit eerder vertaald werk. De bibliotheek wordt bezorgd door de internationale Descartes-experts Erik-Jan Bos (Universiteit Utrecht) en Han van Ruler (Erasmus Universiteit Rotterdam).

De filosofie van René Descartes wordt gezien als het fundament voor het moderne denken. Zijn cogito, ergo sum (ik denk, dus ik ben) was de eerste formulering van het moderne zelfbewustzijn.