Ambitieus, origineel en controversieel: Hobbes' meesterwerk, Leviathan (1651) was en is een van de kernteksten van ons denken over maatschappij en politiek. Na de succesvolle gedeeltelijke uitgave in de reeks Boom Klassiek is er eindelijk een volledige editie.
De natuur van de mens is wezenlijk competitief en zelfzuchtig, stelt Hobbes. Daarom pleit hij voor een krachtige soevereine heerser - een 'Leviathan'. Deze heerser heeft de macht om vrede af te dwingen en de wet op te leggen, maar hij is ook het levende symbool van de eenheid van de staat, waarin alle burgers een plek vinden om te leven. Zo is Hobbes' boek een antwoord op de chaos en anarchie die de burgeroorlogen van de zeventiende eeuw Europa brachten.
In Hobbes' tijd was Leviathan al legendarisch. Zo heeft de behoefte aan een politieke theorie in het Nederland van de republiek der Zeven Provinciƫn geleid tot de eerste vertaling in onze taal, in 1667. De vragen die Hobbes stelt, naar de verhouding tussen staat en burger, tussen geweld, macht en gezag, en naar de grenzen van de macht van de overheid, zijn actueler dan ooit. Niet voor niets maakt dit klassieke werk in de laatste decennia een revival door.
In Leviathan beschrijft Hobbes een staat waarin de politieke machten elkaar in evenwicht houden en aldus de vrede in de samenleving bewaren. Zijn toentertijd revolutionaire denkbeelden zijn toegepast in de opbouw van onze moderne staten.
Over de auteur(s):
De Engelse denker Thomas Hobbes (1588-1679) is een van de grondleggers van de moderne politieke theorie. Zijn omvangrijke oeuvre bevat naast politiek-filosofische ook natuurfilosofische en antropologische studies. Leviathan (1651) is zijn invloedrijkste boek.
In de media
'Prachtige uitgave.'
- (Trouw, 11 december 2010)
'Verassend actueel. [...] Kraakhelder proza.'
- Sebastien Valkenberg (Trouw, 7 januari 2011)
'De hoofdstukken waarin Hobbes even laconiek as lucide de menselijk hartstochten fileert [zijn] aantrekkelijk en enerverend geschreven.'
- Arnold Heumakers (NRC Handelsblad, 10 december 2010)
'Een van de belangrijkste filosofieboeken ooit.'
- (De Morgen, 26 januari 2011)