In het hart van het middeleeuwse Frisia – het huidige Friesland, Groningen en Ostfriesland – stonden dorpskerken en kloosters centraal in het religieuze, sociale en economische leven. Dit boek neemt de lezer mee op een fascinerende zoektocht naar de verdwenen dorpskerk van Oldekerk en het Premonstratenzer nonnenklooster Kuzemer. Beide plekken zijn inmiddels uit het landschap verdwenen, maar hun geschiedenis leven voort in archieven, archeologische vondsten, historische documenten en volksverhalen.
Wat onthullen de sporen van deze bijzondere locaties over hun rol in de middeleeuwse samenleving? Hoe werkten klooster en parochie samen, en welke invloed hadden ze op het dagelijks leven en de structuur van het landschap? Aan de hand van diepgaand archiefonderzoek, archeologische vondsten en literaire bronnen werpt dit boek licht op een rijk maar fragmentarisch verleden.
Met oog voor detail en historische context biedt deze uitgave een uniek inzicht in de culturele, economische en spirituele betekenis van kerk en klooster. Een must-read voor liefhebbers van geschiedenis, archeologie en het middeleeuwse erfgoed van het noordwestelijke Westerkwartier.