Van oorsprong behoren de Weerribben en de Wieden in het noorden van Overijssel en de veenweidegebieden in het zuiden van Friesland tot het hetzelfde aaneengesloten moerasgebied. Door de turfwinning waren die moerassen eeuwenlang een belangrijke energieleverancier.
De landschappelijke verschillen tussen die gebieden zijn in de laatste 300 jaar veroorzaakt door de mens, gedreven door tegenstrijdigheden als hebzucht enerzijds tegenover liefde voor de natuur aan de andere kant.
Dit boek vertelt de geschiedenis van de mensen die tussen 1700 en 2000 deze moerasgebieden hebben bewoond en die, net als wij vandaag, gebukt gingen onder natuurrampen, pandemieën, veeziektes, energiecrises, oorlogen, bovenmatige inflatie en plotseling toenemende armoede.
Het verhaal van een volk dat moest leven met uiterst gebrekkige voorzieningen op gebieden als onderwijs, gezondheidszorg en openbaar vervoer.
Dat verhaal wordt verteld aan de hand van een familiegeschiedenis; een familie die tot in de 20ste eeuw de kost moest verdienen met het winnen van turf en het telen van riet.