In deel 2 van Ma Yenko - Een Caraïbisch levensverhaal trekt een nog heel jonge Vivian met een paar vrienden van Anguilla naar Curaçao op zoek naar werk en een beter leven. Lezen en schrijven heeft ze nooit geleerd, dus ze is volledig aangewezen op zichzelf. Hoe ze zich hier moedig doorheen slaat, hoe ze in haar bestaan weet te voorzien, twee prachtige, krachtige kinderen op de wereld weet te zetten, en zelfs uiteindelijk een reis kan maken naar haar zoon in het verre (en koude) Holland, dat lezen we in deel 2 van Ma Yenko.
In haar tweedelige romancyclus Ma Yenko brengt Vivian Tevreden opeenvolgende generaties vrouwen tot leven op Anguilla, Sint Maarten, Curaçao en uiteindelijk Holland. We beleven de pijnlijke geschiedenis van slavernij en kolonisatie op de Caraïben vanuit het perspectief van dappere vrouwen-van-kleur. Zij ondergaan en dragen hun lot, maar zijn ook krachtig, en vinden hun weg.
In deel 1 volgen we hoofdpersoon Vivian en haar moeder op de boerderij van grootvader Joan op Anguilla en in hun dienstverband bij een ‘gegoede’ familie op Sint Maarten. De geest van Vivians overgrootmoeder Mallie is daarbij voortdurend aanwezig, vaak samen met de wijze Mildred. Samen zitten ze op een tak en staan Vivian met raad en daad terzijde.
"Ik zet een kind op deze wereld. Is dat de juiste keuze? Al is die vraag nu veel te laat. Je komt, dat is een feit. Ik hou van je lieverd, echt, ik hou van je. Je mag komen. Ik zal je liefhebben, net als je vader ook steeds zegt. Je mag komen. Je bent welkom in ons thuis."