Van taboe naar traumabewust

Voorzijde
Achterzijde
24,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789083165301
Uitgever: Vrije Uitgevers, De
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Meike Jürgens
Druk: 1
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2021
NUR: Psychologie algemeen Rouwverwerking Sociale psychologie Psychiatrie Geestelijke gezondheidszorg

Van taboe naar traumabewust

Trauma. Dat dat alleen zou gaan over afschuwelijke en uitzonderlijke gebeurtenissen, is een hardnekkig misverstand. Kassandra Goddijn legt op een begrijpelijke manier uit wat trauma wél is. Niet de gebeurtenis zelf, maar onze lichamelijke en emotionele reacties daarop die nog tientallen jaren na dato voor grote problemen kunnen zorgen. Die problemen zien we in ruime mate overal om ons heen. We beseffen alleen niet wat we zien. We lijken het verband ook niet te wíllen zien.

Kassandra Goddijn schetst in vlotte taal wat dat taboe betekent. Hoe het maakt dat trauma zich van generatie op generatie blijft verspreiden. Met een almaar groeiende hoeveelheid psychisch lijden tot gevolg.

Want, zoals veel hulpverleners en ervaringsdeskundigen al lang weten: psychische en psychiatrische problemen zijn geen aandoeningen of hersenstoornissen. Het zijn invoelbare en diep-menselijke reacties op jong psychotrauma.

Het integreren van trauma is de weg naar herstel. En dat begint bij traumabewustzijn.

Kassandra Goddijn had een moeder met schizofrenie. Daarmee behoort zij tot de meer dan een half miljoen volwassenen in Nederland die vallen onder de doelgroep KOPP: Kind van Ouder met Psychische Problemen. En dat is een voorzichtige schatting. Zij begeleidt sinds 2013 andere volwassen KOPP’ers naar autonomie in verbinding.

Vanuit haar de invalshoek van ervaringsdeskundige schrijft zij in dit boek over de betekenis van psychotrauma. Kassandra neemt niet alleen haar eigen ervaringen, maar ook die van zeer veel anderen mee in haar visie. Zij was van jongs af aan op een gepassioneerde manier geïnteresseerd in psychologie. De tijd die zij zelf heeft doorgebracht in een therapeutische gemeenschap met vele andere cliënten, als jonge twintiger, beschouwt zij als het begin van haar opleiding tot ervaringsdeskundige.

Dit boek is het resultaat van dertig jaar ervaringen rangschikken, proberen te doorgronden, informatie zoeken, conclusies trekken en toetsen. Kassandra is autodidact, zij heeft haar eigen opleiding samengesteld waarbij zij zich heeft laten leiden door haar nieuwsgierigheid en verlangen om de menselijke psyche te doorgronden. Juist doordat zij niet aan een universiteit heeft gestudeerd is ze in staat om out-of-the-box verbanden te leggen die in de academische wereld niet per se worden gewaardeerd. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een expert op haar vakgebied volwassen KOPP en traumawerk, geïnspireerd door wetenschappers als Peter Levine, Franz Ruppert en Bessel van der Kolk.

Haar visie op psychische gezondheid en de betekenis van psychotrauma daarin is urgent en hoopvol. Haar conclusies zijn ook ontluisterend; het vraagt moed om dit boek te lezen en de implicaties van haar visie werkelijk te laten binnenkomen.

Voor iedereen die het aandurft om op een andere manier naar psychisch lijden te gaan kijken!