Requirements (Nederlandstalige 2e editie)

Inleiding in het specificeren van requirements

Voorzijde
Achterzijde
39,95
Vandaag besteld,
morgen verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 37,95 i
Andere versies
+
Bestel
ISBN: 9789082888027
Uitgever: Educom
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Ton de Rooij
Druk: 2
Pagina's: 164
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2019
Vervanger van: 9789082888003
NUR: Exacte vakken en informatica HOGER ONDERWIJS

Aan alles wat je gebruikt stel je eisen (Engels: requirements). Stel je niet de juiste eisen, dan krijg je niet wat je verwacht: software die niet de fiscale regels over het berekenen van BTW goed toepast of een horloge dat niet goed af te lezen is.

Het boek is primair gericht op informatiesystemen, maar door de voorbeelden ook over andere systemen te laten gaan zijn is hetgeen besproken wordt beter te begrijpen en kan het boek ook voor andere systemen gebruikt worden.

De lezer leert via het boek requirements (eisen) voor een (informatie-)systeem te formuleren. Verder leert de lezer onderscheid te maken tussen functionele requirements, niet functionele requirements, en restricties. Requirements moeten getest kunnen worden wanneer het systeem eenmaal ontwikkeld is. Het boek laat zien hoe requirements aangevuld kunnen worden om dit testen mogelijk te maken. Voor een systeem ontstaat soms een enorme berg aan requirements. Het boek geeft aanwijzingen hoe de requirements ingedeeld kunnen worden om overzicht te houden over deze berg aan requirements. Ook geeft het boek aan hoe onderscheid gemaakt wordt tussen requirements en doelstellingen (van de organisatie die het systeem wil hebben) waaraan het systeem moet bijdragen. Er wordt ingegaan op het verschil tussen requirements en oplossingen voor requirements. Requirements management komt aan de orde, het toepassen van requirements, en hoe de kunstfactor een systeem net iets aantrekkelijker kan maken dan andere op basis van dezelfde requirements gemaakte systemen.

Tot slot wordt een oefening gegeven, samen met een uitgebreide uitwerking, waarmee de stof van het boek geoefend kan worden.

In de tweede druk zijn zes hoofdstukken toegevoegd. Hierin wordt verwezen naar de IREB aanpak, ingegaan op hoe architectuur requirements beïnvloedt, TOGAF een methode is om architectuur op te zetten toegelicht, NORA als een voorbeeld van een referentiearchitectuur gegeven, 'user stories' en 'use cases' als een alternatieven voor tekst voor het specificeren van functionele requirements voor informatiesystemen.