Dit boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in facilitair management, van student tot beroepsbeoefenaar. Het is een praktisch en toegankelijk naslagwerk over ervaringen, gedachten en zichtbare ontwikkelingen hoe de functie van het kantoorgebouw verandert vanuit de basis, de structuur en het proces. Gebruikers van een kantoorgebouw vragen steeds meer om toegevoegde waarde. Ze komen steeds minder in het gebouw, ook door Het Nieuwe Werken, en als ze er al verblijven of werken, willen ze er 'authenticiteit', 'beleving', 'toegankelijkheid' of 'zingeving' aantreffen. Bestaande kantoorgebouwen zijn nauwelijks op deze veranderende behoeften en wensen van de gebruiker aan te passen.
Voor te bouwen kantoren is dit wel mogelijk. Tenminste, als de infrastructuur van het kantoorgebouw flexibel is en daarvoor moet de basisstructuur in orde zijn. Visie op facilitair management en betrokkenheid bij het proces, van bouw tot oplevering en exploitatie, zijn nodig om dit te bereiken. Dan kan er een basisstructuur ontstaan die zo is in te richten, dat de gebruiker zich in het gebouw een welkome gast waant, waar het aangenaam vertoeven is en waar veel te beleven valt. Met andere woorden: de basisstructuur richt zich dan op het welbevinden van de gebruiker. Kleur, licht, materiaal, sfeer; het moet op elkaar aansluiten en aan de meest hooggespannen verwachtingen voldoen. Er moet ook sprake zijn van een samenhangend geheel tussen ontvangst, werkplek en verblijf: dienstverlening, proces, structuur en techniek moeten met elkaar overeen stemmen en min of meer uit elkaar voortvloeien. Zo ontstaat, langzaam maar zeker, het kantoorgebouw van de toekomst.
De auteur van Gebouw verder Facilitaire gebruikers als gast is René H.J. de Vos (1957). Hij is Master of Business Administration in Facility Management en Certified Facility Manager. Hij is betrokken bij meerdere PPS/DBFMO-projecten. PPS staat voor Publiek Private Samenwerking en DBFMO voor Design, Build, Finance, Maintain en Operate. Een PPS is een samenwerkingsverband tussen de overheid en een of meer private ondernemingen. Een PPS geschiedt vaak via een DBFMO-contract. Van 2010 tot 2013 is hij Directeur Exploitatie bij het PPS/DBFMO-project Kromhout Kazerne te Utrecht en vanaf 2013 Directeur Exploitatie bij het PPS/DBFMO-project Ministerie van Financiën te Den Haag. Vanaf december 2015 is hij als Directeur Exploitatie tevens verantwoordelijk voor het PPS/DBFMO-project DC16 te Rotterdam. Verder is hij als Adviseur Exploitatiemanagement betrokken bij het PPS/DBFMO-project Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te Utrecht. René is gespecialiseerd in de opzet van een integrale beheerorganisatie na de verwerving van een PPS/DBFMO-project en de aansturing van de beheerorganisatie in de exploitatiefase. Hij richt zich op een optimale, prestatiegerichte en integrale dienstverlening.