Cash is King, het is al jaren van toepassing maar zeker na de huizencrisis en de kredietcrisis is dit gezegde voor veel organisaties actueler dan ooit; het verkrijgen van kredieten valt niet mee. Lagere overheden en overheid gelieerde instellingen moeten ook drastisch bezuinigen en door veranderde regelgeving zijn begrippen als werkkapitaal en lange termijn financiering ook daar heel belangrijk geworden.
Vanzelfsprekend komen huizenmarkt-, krediet- en eurocrisis uitgebreid aan de orde maar dit boek gaat wat verder: naast de financieringsfunctie binnen ondernemingen, wordt ook de financiering beknopt beschreven van een drietal andere organisatietypes. Het gaat hierbij om woningcorporaties, ziekenhuizen en gemeenten.
De financieringsfunctie valt uiteen in corporate finance en cash management. Bij het onderdeel corporate finance wordt aandacht besteed aan belangrijke begrippen als free cash flow, vermogenskosten en balansmanagement. Bij het cash management gaat het over de vraag hoe een onderneming zijn cash moet managen en vormen saldo-, geldstromen-, liquiditeiten- en werkkapitaalbeheer de kern. Het onderdeel risk management omvat een apart hoofdstuk en hier staan dekkingsinstrumenten voor rente- en vreemde valutarisicos centraal.
Aan het eind van ieder hoofdstuk zijn vragen opgenomen om de opgedane kennis meteen te kunnen toetsen.
Over de auteur
Drs E.J. (Hans) Wiebes is al decennia lang werkzaam binnen het vakgebied finance: als adviseur en als docent. In die laatste hoedanigheid is hij verbonden aan de Vrije Universiteit, aan Business University Nyenrode (de opleiding tot RA), aan het NIVE (de treasury opleiding en HOFAM) en aan het NCOI.
Tevens is hij lid van enkele raden van toezicht (waaronder die van Syntrus Achmea Vastgoed).
Eerder was hij werkzaam als Directeur Cash en Credit Management bij KPN Telecom en als Directeur Control en Financieel Beheer bij wat nu TNT heet; van 1991 1993 was hij lid van de Stuurgroep Beursgang KPN