In “Joodse mystiek en dagelijks leven” beschrijft Sjef Laenen diverse aspecten van ons dagelijks leven, bezien vanuit de denkwereld van de joodse mystiek.
In de loop der eeuwen hebben joodse mystici diepzinnige bespiegelingen naar voren gebracht over het ontstaan van het universum, het wezen van God, maar zij hebben ook uitgebreid stilgestaan bij het concrete, dagelijkse leven van de mens, in het bijzonder het lijden en de zin van het kwaad.
Aan de hand van vijf thema’s zien we hoe de mens van vandaag de wereld om zich heen op een nieuwe, verrassende manier kan bezien.
Het eerste artikel, ‘De eenzame mens – de alleenstaande mens’, bespreekt hoe wij ons vaak eenzaam kunnen voelen, ook al hebben wij een goed huwelijk, geen grote financiële zorgen of problemen met onze kinderen. De joodse mystiek heeft ook de tegenwoordige mens nog iets te zeggen over het begrip eenzaamheid.
De tweede tekst, ‘Heeft de Bijbel een oplossing?’, legt uit dat veel mensen lijken te denken dat de Bijbel een boek is met voorschriften hoe wij goed moeten leven. De Bijbel is echter geen receptenboek voor ‘brave mensen’ en biedt geen concrete oplossingen voor dagelijkse dilemma’s waar wij voor staan. Wel geeft de Bijbel ons een leidraad bij onze houding jegens die dilemma’s.
De derde lezing, ‘De maaltijd’, gaat over de vraag waarom de mens aan de maaltijd zit. De joodse mystiek wijst erop dat ieder mens bij zijn geboorte wordt uitgenodigd aan de maaltijd van het leven.
Het vierde onderwerp van deze bundel is ‘Ziekte en gezondheid’. Waar liggen in het innerlijk van de mens de wortels van ziek zijn en gezond worden? Wat houdt het begrip genezing in?
Het vijfde en laatste thema behandelt de ‘Symboliek van het koningschap’. In onze concrete wereld kennen we koningen, maar ook in ons innerlijk leeft een koning. Diverse symbolen en rituelen rondom de monarchie worden hier besproken.
Sjef Laenen (1936–2020) studeerde Semitische talen (Hebreeuws-Aramees) in Leiden en Spaanse taal- en letterkunde in Utrecht. Hij schreef diverse werken op het gebied van de joodse mystiek, waaronder “Joodse mystiek: een inleiding” (²2008) en “Frederik Weinreb en de joodse mystiek” (2003).