De Zesendertig krijgstactieken vormen een unieke verzameling van oude Chinese spreekwoorden die enkele van de meest doortrapte oorlogsstrategieën beschrijven.
Waar andere Chinese militaire teksten, zoals Sun Zis Krijgskunst, zich richten op de militaire organisatie, het leiderschap, de manoeuvres op het slagveld, zijn de Zesendertig tactieken meer toegesneden op de politiek, de diplomatie en de spionage. Deze spreekwoorden beschrijven niet louter de strategieën van het gewapende treffen, maar tactieken die gebruikt worden in de psychologische oorlogvoering. Ze ondermijnen zowel de krijgslust van de vijand als zijn gezond verstand. Tactieken zoals dubbel spel, valse beschuldiging en een spierinkje uitwerpen om een kabeljauw te vangen, kunnen langs duizenden jaren Chinese geschiedenis respectievelijk worden teruggevoerd op verberg je dolk achter een glimlach, dood met een geleend zwaard, en laat een baksteen vallen om jade aan te trekken.
Waar andere Chinese militaire werken met betrekking tot de strategie tenminste nog lippendienst bewijzen aan de Confucianistische opvattingen over eer, zijn de Zesendertig tactieken slechts gewetenloos.
Stefan H. Verstappen is geboren als Canadees van Nederlandse afkomst. Hij was één van de eerste westerlingen die zich in China bekwaamde in Kung Fu en er kennis maakte met Tai Ji en Qi Gong.
Verstappen is ook beeldend kunstenaar. In zijn werk laat hij zich inspireren door de principes van Feng Shui.
Omslag: Chinese oorlogsgod, Kuan Gong, schilder en tijd onbekend