De Oerknal en het uitdijend heelal
Iedereen heeft wel eens gehoord van de Oerknal, het begin van het heelal. Daarna ging het heelal uitdijen, een uitdijing die nog altijd doorgaat.
Maar wat is die mysterieuze Oerknal nou eigenlijk. Was het een ontploffing? Zo ja, waarvan? En wat moeten we ons bij een uitdijend voorstellen? Wordt alles groter? Komt alles verder van elkaar te staan? Komt er ooit een eind aan de uitdijing van het heelal?
Niet alleen daarover gaat dit boekje maar ook over de vraag hoe we dat weten. En hoe het met kleine stapjes en af en toe een grote sprong is ontdekt.
Belangrijkste kenmerken van De Oerknal en het uitdijend heelal:
* De ontdekking van sterrenstelsels en dat het heelal steeds groter wordt;
* Het idee van de Oerknal en Einsteins uitleg daarvan;
* De raadsels van de donkere materie en donkere energie;
* Verleden, heden en toekomst van het heelal;
* De structuur van het heelal en onze plaats daarin;
* Hoe wij informatie uit het heelal krijgen, door elektromagnetische straling;
* Hoe wij afstanden kunnen bepalen in het heelal.
Henny Lamers (1941) is emeritus hoogleraar astronomie en ruimteonderzoek aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. Na zijn succesvolle onderzoeks- en onderwijscarrière in binnen- en buitenland richt hij zich nu vooral op de popularisering van de sterrenkunde. Hij ontving diverse onderscheidingen en is o.a. erelid van de American Astronomical Society. Hij gaf meer dan 500 populaire lezingen voor diverse gezelschappen en scholen in binnen- en buitenland, waaronder twee lezingenseries tijdens rafting-trips door de Grand Canyon en de Salmon River in Idaho. Er is een planetoïde naar hem vernoemd.
Rob Walrecht (1959) zet zich al sinds 1978 enthousiast in voor de popularisering van de sterrenkunde, sinds 1985 als uitgever van eigen producten. Ook gaf hij enkele duizenden planetariumvoorstellingen, vooral op scholen. Zijn unieke, complete cursus 'Leer het heelal begrijpen!' is opgezet met zijn eigen cursusmateriaal: de drie boeken van de serie Genieten van de sterrenkunde.
Hij is echter vooral bekend van de planisfeer: hét hulpmiddel om de sterren en sterrenbeelden te leren herkennen. Zijn planisferen zijn al in 14 talen uitgebracht, met Engelse versies voor de hele bewoonde wereld.