Samen bewegen regelen in het basisonderwijs

Voorzijde
36,50
Levertijd: 5 werkdagen
Met 5% studentenkorting
voor 34,68 i
+
Bestel
ISBN: 9789072335739
Uitgever: Jan Luiting Fonds
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Chris Hazelebach
Druk: 1
Relevante opleidingen: PABO
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2023
Voorgeschreven bij o.a.: Haagse Hogeschool (HHS)

Leerkrachten schakelen vaak leerlingen in als helpers. Zij vinden het thema Bewegen regelen om meerdere redenen belangrijk: zelfstandigheid van leerlingen vergroten, beweegtijd maximaliseren en instructietijd minimaliseren. Uit onderzoek blijkt dat veel leerkrachten in het basisonderwijs onbewust bekwaam zijn in het samen met leerlingen regelen van een les bewegingsonderwijs.

Dit boek biedt een onderwijskundig kader voor een bewuste aanpak van het doeldomein ‘Samen bewegen regelen’ in het basisonderwijs. Het bijzondere is dat dit niet alleen gaat over het leerproces van leerlingen, maar ook over dat van een leerkracht. Het gericht aanleren van regelende taken aan alle leerlingen is voor veel leerkrachten een flinke verandering. De reguleringsuitdaging hierbij is dat leerlingen in verschillende contexten leren om de toenemende beweegdiversiteit op een sociaal rechtvaardige wijze te organiseren als groep.

Auteurs: Chris Hazelebach, Sjoerd Andringa, Chris van de Kant, Kristine De Martelaer, Corike van de Merwe, Katrijn Opstoel, Femke Rikkink, Jeroen Steeman

Dit boek biedt geen standaard methode. In de les wordt duidelijk op welke wijze de regeltaken op een sociaal rechtvaardige wijze uitgevoerd kunnen worden. In Samen bewegen regelen worden regelknoppen beschreven. Dit zijn kleine methodische aanpassingen die het regelen makkelijker of moeilijker maken. Een leerkracht draait bij een specifieke beweegactiviteit aan een regelknop om het ‘Samen bewegen regelen’ meer of minder te benadrukken. Ook komt aan bod hoe de regeltaken in de vorm van verschillende rollen aan de leerlingen kunnen worden overgedragen.

Negen praktijkvoorbeelden verduidelijken de negen regeltaken. De voorbeelden geven aan dat de regeltaken niet als op zichzelf staande methodische lijnen worden gezien, maar dat er constant sprake is

van overlap. Samen bewegen regelen is een praktische inspiratiebron voor studenten en leerkrachten om ‘Samen bewegen regelen’ te vertalen naar de eigen praktijk.