De chemische- en procesindustrie omvat een breed scala aan activiteiten. Het betreft onder andere de winning van grondstoffen, de productie van staal en aluminium, de bulkchemie, de fijnchemie en de farmaceutische- en voedingsmiddelenindustrie. De gemeenschappelijke factor is het gebruik van (hulp)stoffen die potentieel schadelijk zijn voor mens en milieu. Het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties vereist meer dan alleen technische kennis. Kenmerkend voor procesveiligheid is dat het altijd gaat om de interactie tussen installatie, mens en organisatie, terwijl de risico’s meestal niet direct zichtbaar zijn.
Enkele grote incidenten hebben ertoe geleid dat er wereldwijd veel is en wordt ondernomen om de veiligheid van procesinstallaties op een hoger plan te brengen. De meeste literatuur hierover is echter Engelstalig en vaak geënt op Amerikaanse wetgeving.
Eindelijk is er nu een Nederlandstalig naslagwerk. Het Handboek Procesveiligheid biedt professionals in de chemische- en procesindustrie achtergrondinformatie en praktisch toepasbare kennis. Daarbij is veel aandacht voor gevarenstudies, ontwerp- en technische integriteit en risicomanagement. Ook (EU-)wetgeving, modellering en operationele integriteit - zowel systemen als de menselijke factor - komen uitgebreid aan bod.
Procesveiligheid is een breed vakgebied. Vrijwel niemand kan het volledige spectrum beheersen. Aan het Handboek Procesveiligheid hebben daarom meer dan twintig experts meegewerkt, die gezamenlijk nagenoeg alle facetten van de procesveiligheid beschrijven.
Het Handboek Procesveiligheid is bedoeld voor professionals werkzaam in de procesindustrie: projectmanagers, veiligheidskundigen, technologen, engineers bij contractors die installaties ontwerpen, maar ook voor vergunningverleners en inspecteurs bij de overheid en verzekeraars. Daarnaast kan het boek gebruikt worden in veiligheidskundige opleidingen.
Redactie
Ir. Nico Mulder (chemisch technoloog) is Senior Consultant HSE & Process Safety bij Royal HaskoningDHV. Hij is ruim 30 jaar werkzaam in en ten behoeve van de procesindustrie; aanvankelijk vooral betrokken bij het ontwerp en de technische veiligheid van procesinstallaties. Gaandeweg is hij zich steeds meer gaan toeleggen op het leiden van multi-disciplinaire projecten rondom die installaties. Zijn focus ligt daarbij op proces safety management en het vertalen van abstracte modellen naar de praktijksituatie binnen een bedrijf.
Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Kerckebosch en de PHOV.