Een juiste inschatting van risico's is van belang om deze risico's niet onder te waarderen, omdat dan gevaarlijke situaties blijven voortbestaan.
Maar ook niet over te waarderen, omdat het bedrijf dan onnodig op kosten wordt gejaagd zonder dat er daadwerkelijke verbeteringen in de veiligheid plaatsvinden.
Het Handboek risicobeheersing beschrijft aan de hand van een helder stappenplan hoe een RI&E kan worden uitgevoerd. Bij elke stap worden de mogelijkheden aangegeven en welke valkuilen er zijn. Het boek gaat in op de verschillende gangbare RI&E-methodes en beschrijft wegingsmethodieken om de grootte van risico's te bepalen. Er wordt uitgelegd hoe de RI&E met name kan worden ingezet om de directe bedrijfsdoelen te dienen door gebruik te maken van de kwaliteiten van de medewerkers. De RI&E is immers niet alleen een wettelijke verplichting, het kan ook helpen het beste uit de medewerkers en het bedrijf te halen.
Het boek is bedoeld voor iedereen die in voorbereidende, begeleidende of uitvoerende zin bij de RI&E betrokken is, zoals preventiemedewerkers, arboprofessionals, arbocoördinatoren, veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten, KAM-functionarissen, SHE-medewerkers en OR-leden.
Daarnaast kan het boek gebruikt worden voor arbo- en veiligheidskundige opleidingen. En het is een nuttig naslagwerk voor het management dat uiteindelijk een beslissing moet nemen over de werkwijze van de RI&E en het uitvoeren van het plan van aanpak.