‘Ontroerend boek over directrice die 600 joodse kinderen uit de crèche hielp onderduiken.’ – De Groene Venen
Henriëtte Pimentel was bewaarschoolhoudster en werd aan het begin van de twintigste eeuw directrice van fröbelschool Cornelia. Haar carrière stond in het teken van kinderzorg en in haar vrije tijd toonde ze zich maatschappelijk en politiek betrokken bij de vrouwenbeweging. Na een periode met verschillende banen in het kinderwerk werd ze in 1926 directrice van de ¬crèche aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam. Ze initieerde nog datzelfde jaar een interne opleiding voor kinderverzorgsters die internationale faam zou verwerven. Toen ze de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Met dezelfde overgave waarmee ze haar hele leven voor kinderen had gezorgd, werd ze een sleutelfiguur in het heldhaftige plan waardoor zo’n zeshonderd joodse kinderen uit de crèche gered konden worden. Zichzelf bracht ze daarbij niet in veiligheid. Op basis van intensief onderzoek en vele interviews hebben de auteurs het leven van de heldhaftige en vooruitstrevende Henriëtte Pimentel zo compleet mogelijk in beeld gebracht, met aandacht voor de tijdgeest, alsmede voor de geschiedenis van de crèche. Ook twee fotokaternen – met een aantal niet eerder gepubliceerde documenten en foto’s – geven de lezer een beeld van de bijzondere rol van de crèche en haar bevlogen personeel, zowel in de joodse kinderzorg als tijdens de verschrikkingen van de oorlog.
In deze derde, herziene druk presenteren de auteurs aanvullende en nieuwe informatie die zij verzameld hebben sinds de publicatie van de eerste editie in 2020.
‘Een welkome aanvulling op wat tot nu toe over de crèche bekend was.
Daarnaast neem ik mijn pet af voor het uitmuntende historisch onderzoek dat hiermee gemoeid was, zeer kundig.’ – Aline Pennewaard, historica
‘Goed gedocumenteerd en goed geschreven.’ – NIW
‘Een eerbetoon aan een dappere vrouw.’ – Ons Amsterdam
‘Het is een waardige biografie geworden over Pimentel.’ – Haarlems Dagblad