Het belang van het herstel van land is vaak een onderbelicht antwoord op de alarmerende klimaatopwarming en het recente IPCC-rapport. De discussie beperkt zich veelal tot CO2 reductie en daarbij behorende oplossingen.
In haar boek LANDHERSTEL geeft journaliste Judith Schwartz andere belangrijke factoren en oplossingen een podium. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en op succesvolle projecten van pioniers die het anders gingen doen.
LANDHERSTEL voert verschillende bevlogen, volhardende en slimme pioniers op die denken in oplossingen en kansen. Deze pioniers zijn wetenschappers en projectleiders die out-of-the-box denken. Zij laten zich niet leiden door gemiddelde rekenmodellen, maar stemmen zich af op de natuur en de biofysische effecten van het klimaat. Zij gebruiken hun verbeeldingskracht en inventiviteit, en wekken zodoende het land weer tot leven.
Aan de orde komen verschillende succesvolle regeneratieve projecten, als het Löss plateau en Al Baydha, als ook issues als het belang van megafauna (rendierkuddes in het hoge Noorden hebben een positieve invloed op de instandhouding van de permafrost) het tegengaan van verwoestijning, en de mogelijkheden van klimaatherstel. Zo levert bosaanplant een bijdrage aan de vastlegging van CO2, maar zeker zo belangrijk is het feit dat met vergroening klimaatpatronen weer worden hersteld.
Misschien is de allergrootste boodschap van dit boek wel dat de aarde over een groot regeneratief vermogen beschikt en kan opveren. Wij hoeven het haar alleen maar mogelijk te maken en een handje te helpen. De in dit boek beschreven (en vele andere) pioniers zijn wegbereiders en laten zien waar de mogelijkheden liggen.