Deze nieuwe editie van «Het boekje van het volmaakte leven» laat Nederland opnieuw kennis maken met een der invloedrijkste, meest gelezen en meest gepubliceerde spiritueel-religieuze teksten uit de Middeleeuwen. De oorsprong van het anonieme en titelloze geschrift is in nevelen gehuld, hoewel alles erop wijst dat het stamt uit de tweede helft van de veertiende eeuw en wortelt in de middeleeuwse Duitse mystieke traditie, waarvan Meister Eckhart, Heinrich Seuse en Johannes Tauler prominente vertegenwoordigers waren. De tekst van het geschrift, in ongekunstelde alledaagse taal, is een soort praktisch-meditatieve handleiding voor persoonlijke godsbeleving.
De grote faam en verspreiding van «Het boekje van het volmaakte leven» is te danken aan Maarten Luther, die als jongeman delen van het werk in handen kreeg, erdoor begeesterd raakte en in 1516 te Wittenberg de eerste gedrukte edities het licht deed zien. Al snel vond het geschrift gretig aftrek onder Wederdopers, Lutherse Piëtisten, Hutterieten en Rozenkruisers, waarna het zich in brede kring verspreidde en druk na druk verscheen. Ook volgden talrijke vertalingen, de eerste in het Nederlands in 1521 bij Claes de Grave te Antwerpen, en daarna nog diverse bij meesterdrukker Christoffel Plantijn. De huidige, geheel nieuwe uitgave staat derhalve in een rijke traditie, en is gebaseerd op de recentste kritische teksteditie van het oudste manuscript van dit even fascinerende als inspirerende boekje.
«Dtt edele boekje moge arm en onopgesmukt zijn in woordkunst, maar des te rijker en kostbaarder is het in goddelijke wijsheid. Mij is, afgezien van de Bijbel en het werk van Augustinus, niet één boek onder ogen gekomen waaruit
ik meer geleerd heb en nog leren zal.»
- Maarten Luther -
«Dit boekje is van bijzonder belang als invloedrijke bijdrage tot werkelijk individueel religieus denken.»
- nbd / biblion -
«'Het boekje van het volmaakte leven' is weinig minder dan een 'mystieke upgrade' door het idee van de 'wedergeboorte' van de mens. De invloed op grote geesten als Dirck Volkertsz. Coornhert en ook Erasmus was niet gering.»
- Internationale Neerlandistiek -
«Dit geschrift is een zeer belangrijke steun voor allen die zich in een dogmatisch christendom niet goed kunnen vinden en religie als een persoonlijke zaak van het hart zien.»
- Die Zeit -
«Hier is een baken in de levenszee; het boekje blijft boeien -
geen wonder dat het steeds weer nieuwe groepen lezers ontmoet.»
- Prof. Dr. C.C. de Bruin -