Marc Chagall (1887-1985), nu een der geliefdste kunstenaars van onze tijd, werd geboren in het getto van Vitebsk (in Wit-Rusland) als telg van een eenvoudige joodse familie. Zijn kindertijd was gedrenkt in de chassidische cultuur van Oost-Europa, «waar het woord ‘kunstenaar’ gold als een fantastisch, literair begrip uit een andere wereld». Niettemin werd Chagall op jonge leeftijd toegelaten op de kunstacademie van Petersburg. In 1910 vertrok hij naar Parijs, waar hij onder meer Léger, Apollinaire, Cendrars en het echtpaar Delaunay ontmoette, en de invloeden opzoog van kubisme, surrealisme en fauvisme. Al een jaar later exposeerde hij in de Salon des Indépendants en in 1914 te Berlijn, waar hij de aandacht trok van de Duitse expressionisten.
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog keerde hij terug naar Rusland waar hij zijn jeugdliefde Bella Rosenfeld huwde. In 1920 zette hij zich aan het schrijven van zijn jeugdherinneringen, die later zouden verschijnen als «Mijn leven», tot nu toe echter nooit in een complete versie.
In 1923 vertrok Chagall opnieuw naar Parijs, waar hij al snel wereldwijde faam verwierf als colorist met een geheel eigen stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht hij toevlucht in de Verenigde Staten, maar nadien keerde hij terug naar Frankrijk, waar hij overleed in 1985.
Deze uitgave van «Mijn leven», Chagalls fascinerende jeugdherinneringen, is de eerste waarin alle etsen en tekeningen zijn samengebracht bij de tekst op de wijze zoals hij het bedoelde.
«‘Mijn leven’ is precies zo betoverend als de droom in beelden die wij kennen van Chagall: hier is een wereld die straalt onder een regenboog van menselijkheid.» – New York Times Book Review
«Dit uitzonderlijke boek vol levendige herinneringen aan Chagalls jeugd en wording als kunstenaar biedt een fascinerende blik op het ontstaan van een genie.» – Le Monde
«Zodra Chagall schildert, besef je ogenblikkelijk dat ergens in zijn hoofd een engel huist.» – Pablo Picasso