Erich Fromm [1900-1980] geldt als een der belangrijkste denkers over mens en maatschappij van onze tijd. Met werken zoals «De angst voor vrijheid», «Liefhebben, een kunst een kunde» en «Een kwestie van hebben of zijn» had hij diepgaande invloed op de geesteshouding en op het wereldbeeld van de moderne mens.
Tot zijn hoofdwerken behoort tevens «Marx’ visie op de mens», een even invloedrijk als klassiek essay dat de bestaande visie op de filosofie van Karl Marx ingrijpend veranderde. Fromm betoogt overtuigend dat Marx niet zozeer een op klassenstrijd en revolutie gerichte politieke activist was, als wel bovenal een optimistische humanistisch en existentialistisch georiënteerde filosoof, historicus en sociale wetenschapper, die paste in een lange traditie van het westerse denken over de menselijke vrijheid.
Fromm maakt in dit boek duidelijk dat Marx’ visie wortelt in een humanistische wijsgerige oriëntatie die loopt van Spinoza via de filosofen van de Franse en Duitse Verlichting in de achttiende eeuw, en dan via Hegel en Goethe naar onze tijd. Aan de hand van tal van tekstfragmenten laat hij zien hoe de filosofie van Marx als doel had een einde te maken aan de vervreemding van de mens als gevolg van het kapitalisme, alsook om elk individu in staat te stellen zijn of haar leven als waarachtig mens in vrijheid te leiden.
Oog in oog met de moderne wereld zal niemand kunnen ontkomen aan het besef hoe actueel en van blijvend belang dit boek nog steeds – of weer opnieuw – is voor de huidige tijd. Deze geheel nieuwe editie van «Marx’ visie op de mens» sluit bovendien naadloos aan bij het gevoel onder jongeren dat zij zichzelf verliezen te midden van mondiale crises als ongelijkheid, klimaatverandering, neoliberalisme, welvaartsfetisjisme en bureaucratisering.
«Dit uitdagende en overtuigende boek maakt duidelijk dat onze tijd meer dan ooit behoefte heeft aan denkers als Erich Fromm.» – Die Zeit